Mikoteket
Mikoteket erbjuder arbetsmaterial i olika spår inom medie- och informationskunnighet (MIK) och digital kompetens. Varje spår innehåller flera kapitel i vilka text och länkar varvas med bilder, videor och praktiska övningar som introducerar - och låter användaren prova - olika digitala verktyg.
Materialet är fritt att använda i icke-kommersiell utbildning och intern kompetensutveckling.
Läs mer och ta del av arbetsmaterialet
Varför Mikoteket?
Det finns mycket användbart och kostnadsfritt material kring digital källkritik och andra MIK-områden, exempelvis från Statens medieråd, Internetstiftelsen i Sverige och Skolverket. Dessa erbjuder bra introducerande texter och förslag på klassrumsövningar att genomföra vid tillfälle, och ofta uppmuntras pedagogen att fritt forma sitt eget lektionsupplägg utifrån materialet.
I Mikoteket varvas pedagogiska textavsnitt med konkreta uppgifter och diskussionsfrågor, direkt inbyggda i arbetsmaterialet. De regelbundna övningarna gör det enkelt att praktiskt relatera till innehållet, vilket även främjar nyfikna tankar och diskussion.
Vi har fått insikt i hur sökmotorer kan bekräfta fördomar om man använder värdeladdade ord, och att man måste ställa sig kritisk till de träffar man får.
Personal vid Skärholmens bibliotek
Utvärdering efter workshop i sökteknik och sökkritik
Mikoteket nöjer sig inte med att konstatera att "internet är fullt av troll och falsk information", utan låter dig som användare själv besöka och ta del av internets mörka vrår, självklart utrustad med en kritisk blick. Som ett steg i detta lär du dig inte enbart att Googla smart, utan även att Googla riktigt dåligt.
Använd sökfälten nedan för att genomföra en bra samt en dålig sökning på webben.
- Vilka typer av sökresultat får du av respektive sökning?
- Varför är den första söktermen bättre än den andra?
- Hur kan dina sökformuleringar påverka dig och dina åsikter?
Workshops & föreläsningar
Mikoteket erbjuder handledda workshops inom medie- och informationskunnighet (MIK) och digital kompetens. Upplägget, som är särskilt inriktat mot skola och bibliotek, består av föreläsningar och en mängd praktiska övningar och diskussioner.